Lov om konverteringsterapi

Norsk lov gir skeive rett til beskyttelse mot konverteringsterapi. Konverteringsterapi ble forbudt i Norge 1. januar 2024. Vi vet at mange har vært utsatt for konverteringsterapi, og vi er takknemlige for at det nå finnes en lov som beskytter skeive mot å bli utsatt for dette. SKN ønsker å bidra til opplysning om denne loven og har kontakt med politiet ved Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i dette arbeidet.

Du kan selv lese rapporten Erfaringer med konverteringsterapi blant skeive her. Det er viktig at både skeive, kristne, andre deltakere og ledere i religiøse fellesskap skal kjenne til grensene for hva som er lovlig og ulovlig i møte med skeive. På denne finner du også informasjon om hvem du kan ta kontakt med dersom du selv opplever, eller ser andre bli utsatt for konverteringsterapi.

 
Utsatt for konverteringsterapi?

Dersom du blir/ har blitt utsatt for konverteringsterapi, eller du tror du blir/ kan ha blitt utsatt for konverteringsterapi, kan du ta kontakt med politiet. Du kan anmelde et straffbart forhold ved å møte opp på din lokale politisatasjon. Dersom du er usikker på om du vil anmelde eller om forholdet du eller andre har vært utsatt for er straffbart, kan du tipse politiet om saken på:               
https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/

Du kan også kontakte Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet dersom du har en sak du ønsker å diskutere. 
oslo.hatkriminalitet@politiet.no 

Om man ikke er klar for å anmelde, så er det likevel viktig med støtte og hjelp til å håndtere opplevelsene. 

Foreldelsesfrister
Konverteringsterapiloven har ikke tilbakevirkende kraft, og gjelder for handlinger som har skjedd fra og med 1. januar 2024.
•    Foreldelsesfristen for konverteringsterapi etter straffeloven § 270 er 5 år, se straffeloven § 86 bokstav b.
•    Foreldelsesfristen for grov konverteringsterapi etter straffeloven § 270 a er 10 år, se straffeloven § 86 bokstav c.
•    Foreldelsesfristen for markedsføring av konverteringsterapi etter straffeloven § 270 b er 2 år, se straffeloven § 86 bokstav b.
 


Hva er konverteringsterapi?

Konverteringsterapi er en praksis som har som eksplisitt mål å endre, undertrykke eller fornekte en persons seksualitet, seksuell atferd, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Denne praksisen kan innebære ulike metoder, inkludert rådgivning, psykologisk behandling og religiøse intervensjoner, og er kjent for å påføre betydelig psykisk skade.
Former for konverteringsterapi som faller inn under konverteringsterapiloven:


Psykoterapi: Denne formen antar at det finnes psykologiske årsaker bak utviklingen av homoseksualitet og transkjønnet identitet, for eksempel en unormal oppvekst eller erfaringer tidlig i livet, og at dette derfor kan behandles. Det dreier seg om handlinger som bygger på eller har likhetstrekk med psykoterapeutisk behandling. Eksempler på slike metoder er teknikker som likner kognitiv atferdsterapi, narrativ terapi, gestaltterapi, psykodrama, ulike typer traumebehandlinger og så videre.


Fysiske inngrep og medisinske tilnærminger: Et eksempel på et fysisk inngrep er elektrosjokkbehandling, en form for konverteringsterapi hvor målet er å vekke negative eller positive assosiasjoner til tanker og følelser som ønskes endret. For eksempel kan en som fantaserer seksuelt om en av samme kjønn utsettes for negative og smertefulle stimuli ved hjelp av elektriske støt. De negative opplevelsene skal trene personen til å kjenne ubehag når slike tanker eller fantasier oppstår. Noen trener opp transpersoner til å oppføre seg tradisjonelt maskulint eller feminint, mens andre bruker hypnose. Andre metoder vi kjenner til på verdensbasis omfatter lobotomi, fjerning av kjønnsorganer, hormonterapi eller omskjæring. Personer kan også bli presset til å foreta kjønnsendrende kirurgi hvis vedkommende ikke klarer å forandre sin seksualitet, en praksis som blant annet skjer i Iran.


Religiøse behandlingsformer: dreier seg om religiøse eller trosbaserte praksiser eller ritualer, eller systematiske fremgangsmåter som har en religiøs form eller et religiøst innhold. Eksempler er demonutdrivelse, offentlig håndspåleggelse eller andre systematiske forsøk på helbredelse. Også en-til-en-forbønn vil etter omstendighetene kunne anses som en religiøs behandlingsform. Bakgrunnen for disse behandlingsformene er ofte en tanke om at det er en iboende ondskap hos skeive som kan fjernes gjennom forskjellige ritualer. 


Andre former for konverteringsterapi kan være: Korrigerende voldtekt, hvor en eller flere personer voldtas på grunn av sin seksuelle legning, som homofili eller bifili. Overgriperen har en forventning om at handlingen skal "korrigere" offerets seksuelle orientering og gjøre dem heterofile. Dette er en svært alvorlig og skadelig form for overgrep som har blitt rapportert i flere land, inkludert Sør-Afrika, India, og USA. Raporten Erfaringer med konverteringsterapi blant skeive fant at korrigerende voldtekt hadde forekommet i Norge.
 


Hvem utfører konverteringsterapi?

•    Religiøse ledere
•    Familiemedlemmer, ofte sammen med en "ekspert"
•    Helsepersonell, ofte med religiøs bakgrunn
•    Internasjonale aliaser og tilbud om utenlandsopphold på leir
 


Utbredelse i Norge

Det finnes begrenset med kunnskap om utbredelsen av konverteringsterapi i Norge, men det er godt kjent at det skjer, for det meste i religiøse grupperinger.
Internasjonalt er utbredelsen bedre dokumentert, men tallene spriker. Avhengig av definisjonen som legges til grunn oppgir mellom 3 og 18 prosent av skeive i vestlige land å ha bli utsatt for slike forsøk. De fleste undersøkelsene kommer fra USA, Canada, Storbritannia, Sverige og Danmark.
Undersøkelsene viser at transpersoner i større grad blir utsatt for konverteringsterapi enn lesbiske, homofile og bifile.
I en norsk undersøkelse fra 2023 blant skeive med religiøs bakgrunn – de fleste av dem med kristen bakgrunn – rapporterte én av fire at de hadde blitt utsatt for handlinger som faller inn under kategorien konverteringsterapi. Unge personer ser ut til å være særlig utsatt.
I følge en rapport fra United nations human rights så skjer former for konverteringsterapi i minst 68 land.
 
 

Lovforbud mot konverteringsterapi

I desember 2023 ble konverteringsterapi forbudt ved lov i Norge.


Straffeloven § 270 om konverteringsterapi sier:
Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.
På samme måte straffes den som utsetter en person under 18 år for metoder eller fremgangsmåter som nevnt i første ledd, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Uvitenhet om barnets riktige alder fører ikke til straffrihet hvis gjerningspersonen kan klandres for sin uvitenhet.
Loven skal beskytte personers seksuelle og psykiske integritet og identitet, og verne mot skadelige holdninger.  
Bestemmelsens første ledd gjelder der fornærmede er over 18 år, mens annet ledd gjelder der fornærmede er under 18 år. Etter første ledd er det et tilleggsvilkår at gjerningspersonen «krenker en annen». Etter annet ledd stilles det kun krav om at gjerningspersonen må «utsette» barnet for de nevnte metodene eller lignende systematiske fremgangsmåter. 
Med «metoder» menes i denne sammenhengen systematiske fremgangsmåter som anvendes for å oppnå et forhåndsbestemt resultat, noe som innebærer at handlingen må være planmessig. Ordlyden avgrenser dermed mot handlinger som bærer preg av tilfeldighet. Det er ikke avgjørende om en handling er enkeltstående eller gjentakende, men i grensetilfeller vil dette kunne være et moment i vurderingen av om det er snakk om en «metode». En gjentakende handling vil lettere fremstå som systematisk enn en enkeltstående handling.
Med «psykoterapeutisk baserte metoder» siktes det til ulike handlinger som bygger på eller har likhetstrekk med psykoterapeutisk behandling. Eksempler på slike metoder er teknikker som baserer seg på eller har likhetstrekk med kognitiv atferdsterapi, narrativ terapi, gestaltterapi, psykodrama, ulike typer traumebehandlinger og så videre.
Med kategorien «religiøst baserte metoder» siktes det til religiøse eller trosbaserte praksiser eller ritualer, eller systematiske fremgangsmåter som har en religiøs form eller et religiøst innhold. Eksempler på religiøst baserte metoder er demonutdrivelse, offentlig håndspåleggelse eller andre systematiske forsøk på helbredelse. Også en-til-en-forbønn vil etter omstendighetene kunne anses som en religiøst basert metode.
 
Straffeloven § 270 a. Grov konverteringsterapi
Grov overtredelse av § 270 straffes med fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om overtredelsen er grov, skal det særlig legges vekt på om den har medført betydelig skade på kropp eller helse, dens varighet og om den er utført av et større antall personer.
Denne loven regulerer også konverteringsterapi, men gjelder mer alvorlige tilfeller. Med betydelig skade på kropp og helse menes tap eller vesentlig svekkelse av en sans, et viktig organ eller en viktig kroppsdel, vesentlig vansirethet, livsfarlig eller langvarig sykdom, eller alvorlig psykisk skade (jf. strl. § 11). Med et større antall personer menes ca. 20–30 personer. Dette er en anvisning som gir noe rom for skjønn i det enkelte tilfellet. Skylden må dekke de omstendighetene som gjør overtredelsen grov. Det innebærer at gjerningspersonen må ha utvist forsett med hensyn til overtredelsens varighet, og at den er utført av et større antall personer. Med hensyn til at overtredelsen har medført betydelig skade på kropp eller helse, er det likevel tilstrekkelig med uaktsomhet, jf. strl. § 24.
 
Straffeloven § 270 b. Markedsføring av konverteringsterapi
Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som markedsfører konkrete tilbud om å utsette andre for psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter som anvendes i den hensikt å påvirke noen til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.
Bestemmelsen gjelder markedsføring i enhver form og i ethvert medium, blant annet annonsering i aviser og blader, TV-reklame, internettsider, per e-post eller SMS, på stand, messer og lignende, visittkort, plakater, i sosiale medier mv. Også markedsføring som gis muntlig via for eksempel en talerstol omfattes. Videre omfattes både offentlig fremsatt markedsføring og markedsføring rettet direkte mot enkeltpersoner,  som for eksempel via SMS, og grupper av enkeltpersoner.
At bestemmelsen rammer markedsføring av «konkrete tilbud om å utsette andre» for de nevnte metodene og fremgangsmåtene, krever ikke at tilbudet må inneholde en spesifikk kursdato eller lignende. Formidlingen må likevel være mer konkret i sitt budskap enn en generell oppfordring om for eksempel å oppsøke «hjelp» eller veiledning. Generell omtale og meddelelse av synspunkter om seksuell orientering eller kjønnsidentitet, eller generelle påstander knyttet til seksuell orientering, kjønnsidentitet eller seksual og samlivsmoral, vil ikke anses som «markedsføring» av «konkrete tilbud.
 
I SKN sitt høringssvar i 2021 foreslo Skeivt kristent nettverk dette som definisjon av konverteringsterapi: “Med konverteringsterapi menes i denne loven enhver handling som har som formål å endre en annen persons legning eller kjønnsidentitet utført av en religiøs leder, lisensiert behandler, lærer, veiledere for organiserte gruppesamtaler eller andre personer i posisjoner som gir en opplevelse av autoritet overfor den som blir utsatt for forsøkene.” Dette er en bredere forståelse av konverteringsterapi enn den som er vedtatt av Stortinget, der vi mener at alle handlinger som har formål om å endre en annen persons legning eller kjønnsidentitet burde være ulovlig.

Konverteringsterapi som ikke faller inn under loven
Selvpåført konverteringsterapi: Når man lever i et miljø der skeiv identitet betraktes som galt, kan man oppleve så sterke holdninger at personer selv forsøker å fornekte, endre eller undertrykke legning eller kjønnsidentitet. Vi vet for eksempel at det er mange som selv har bedt til Gud om å bli helbredet, som ikke tør å fortelle om identiteten sin, eller som gjør andre handlinger for å aktivt undertrykke eller endre identiteten sin. Presset kan komme fra menigheten, kristne ledere, familie og nettverk.  

 

Powered by Cornerstone