Skeive har dessverre en større sårbarhet for å bli utsatt for diskriminering og hatkriminalitet enn majoritetsbefolkningen. Dersom du er bekymret for at noe straffbart kan skje, er usikker på om det som har skjedd er straffbart, om du ønsker å anmelde eller trenger noen å snakke med, så kan du ta kontakt med politiet.
Støttesenter for kriminalitetsutsatte
Er du usikker på om du vil anmelde og trenger noen å snakke med? Dette er et gratis lavterskeltilbud og rådgiverne har taushetsplikt, og det finnes støttesentere i alle politidistrikt. Her kan du få veiledning, oppfølging og psykososial støtte, informasjon om det å anmelde, vitnestøtte før, under og etter en eventuell rettsak, bistand til å komme i kontakt med hjelpeapparatet i din kommune og hjelp til å søke voldsoffererstatning. Nasjonalt sentralbord er 800 40 008, og telefonen er åpen mandag til fredag kl. 09:00–15:30.
Mer informasjon om støttesenter finner du på politiets nettside.
Tips politiet om straffbare forhold
Dersom du ser at noen blir utsatt for en straffbar handling, eller er bekymret for at noe straffbart kan skje kan du tipse politiet. Det å tipse politiet ikke er det samme som å anmelde et lovbrudd. Du kan sende inn tips på politiets internettside.
Politets side med generell tipsfunksjon (egne lenker for ulike type forhold)
Politets side med tips om hatefulle ytringer på internett
Kontakte politiets nettpatrulje
Politiets nettpatruljer er tilstede på nett og i sosiale medier og tar imot informasjon og tips om kriminalitet på nett. De gir råd og veiledning om kriminalitet som foregår internett, svarer på spørsmål, og gir råd om hvordan forebygge kriminalitet.
Finn din lokale nettpatrulje på politiets nettside.
Anmelde straffbare forhold
For å anmelde lovbrudd må du møte hos politiet. Du finner oversikt over nærmeste politistasjon på politiets nettsider - www.politiet.no
Enkelte lovbrudd kan også anmeldes på nett.
Ved behov for kontakt med politiet: Ring 02800
Ved akutt behov/nød: Ring 112