Skeive elever på kristne privatskoler - en oversikt over rettigheter

Skeive elever på kristne privatskoler har rett til et trygt og inkluderende skolemiljø, fritt for diskriminering og trakassering. De har også rett på seksualundervisning som tematiserer skeiv seksualitet på en positiv og informativ måte.

NB! Dette er informasjon samlet sammen av informasjonshensyn. Vi har forsøkt å fremstille eksisterende regelverk så oversiktlig som mulig, men kan ikke utelukke feil eller mangler.

Det finnes lite forskning i Norge som belyser hvordan skeive elever på konservative kristne privatskoler har det. Forskning fra Canada og USA viser at skeive elever ved kristne privatskoler dessverre ofte opplever høyere grad av diskriminering, mobbing og psykiske helseproblemer, sammenlignet med elever ved ikke-religiøse skoler. (Les noen av disse studiene her 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. ). Det er også dokumentert at skeive elever i et miljø som er negativt innstilt til deres seksualitet eller kjønnsidentitet har dårligere muligheter for å lære, noe som gjør at skoleresultatene kan bli lave og de får mer begrensede framtidsmuligheter. De blir dårligere stilt enn sine medelever på grunn av sin seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Skeivt kristent nettverk er bekymret for skeive elever på kristne privatskoler, fordi vi vet at dette er en sårbar gruppe. Mange av disse barna bor på internat, langt borte fra sine foreldre og er derfor spesielt avhengige av et inkluderende, trygt skolemiljø og lærere med kunnskap om, og positive holdninger til LHBT+. 

Les også mastergraden: Å være skeiv på en kristen privatskole - En studie basert på intervjuer med unge skeive kvinner her.


Skeive elever på kristne privatskoler kan dessverre risikere å oppleve forhold som er skadelig for deres psykiske og fysiske helse
Man kan oppleve: 
•    at skolens religiøse verdier og holdninger påvirker hvordan de blir inkludert og anerkjent. Dette kan føre til opplevelser av eksklusjon og mindreverdighet.
•    at det undervises i samsvar med skolens religiøse overbevisninger, som kan inkludere negative holdninger til skeive. Dette kan påvirke barnas selvbilde og trivsel, som igjen påvirker læringspotensialet.
•    at de ikke får den støtten og veiledningen de trenger, spesielt hvis skolens rådgivere og lærere deler de samme konservative religiøse holdningene.
•    at selv om skolen har plikt til å sikre et trygt og godt skolemiljø, kan skolens religiøse standpunkt gjøre det vanskeligere for skeive elever å bli beskyttet mot diskriminering og trakassering som er basert på religiøse overbevisninger. 

 

OVERSIKT OVER SKEIVE ELEVERS RETTIGHETER PÅ KRISTNE PRIVATSKOLER - DET NORSKE LOVVERKET

Hvilke rettigheter har skeive elever på kristne privatskoler?
I Norge er det i hovedsak likestillings- og diskrimineringsloven, privatskoleloven, opplæringsloven og straffeloven og som regulerer forholdene ved kristne privatskoler. Trossamfunn som driver privatskoler har visse unntaksrettigheter fra likestillings- og diskrimineringslovens forbud mot diskriminering av skeive, når det gjelder ansettelser og medlemskap. De har dermed rett til å kreve at ansatte deler skolens religiøse verdier og livssyn, selv om disse kravene kan være diskriminerende. Videre har private skolene fritak fra opplæringsloven §1-1; formålsparagrafen, og må i stedet følge privatskolelovens formålsparagraf. I denne står blant annet «Alle som er knytte til skolen, skal arbeide for å hindre at elevane kjem til skade eller blir utsette for krenkjande ord eller handlingar». Privatskolens formålsparagraf forplikter også privatskolene på en opplæring som utvikler elevenes personlighet, talent og mentale og fysiske evner, samt respekt for menneskerettigheter, grunnleggende friheter og for de prinsippene som pakta til De forente nasjonene verner om. Privatskolene kan velge å lage sine egne læreplaner, disse må godkjennes av Utdanningsdirektoratet.

Diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk er forbudt på kristne privatskoler 
Kristne privatskoler i Norge har ikke et generelt fritak fra likestillings - og diskrimineringsloven. Loven gjelder på alle samfunnsområder, inkludert utdanning. Det betyr at kristne privatskoler må følge de samme reglene som andre skoler når det gjelder ivaretakelse av vern mot diskriminering og trakassering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder eller kombinasjoner av disse grunnlagene

Læremidler og undervisning på kristne privatskoler skal fremme likestilling og hindre diskriminering
Likestilling- og diskrimineringsloven §27 sier: «alle institusjoner som tilbyr opplæring med grunnlag i lov, skal ha læremidler og undervisning som bygger på formålet med Likestillings- og diskrimineringsloven.» Formålet med likestilling- og diskrimineringsloven er formulert slik:

"Lovens formål er å fremme likestilling og hindre diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder og andre vesentlige forhold ved en person. Med likestilling menes likeverd, like muligheter og like rettigheter. Likestilling forutsetter tilgjengelighet og tilrettelegging. Loven tar særlig sikte på å bedre kvinners og minoriteters stilling. Loven skal bidra til å bygge ned samfunnsskapte funksjonshemmende barrierer, og hindre at nye skapes".

Skeive elever på kristne privatskoler har rett til et skolemiljø som fremmer deres helse, inkludering, trivsel og læring
Ifølge privatskoleloven §2-4 er også kristne privatskoler forpliktet på opplæringslovens kapittel 12. I dette kapittelet står det at: alle elever har rett til et skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Skolen skal ikke godta krenkende oppførsel som mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Skolen skal arbeide kontinuerlig for å sikre et trygt og godt skolemiljø. 

Skeive elever på kristne privatskoler er av Norsk lovverk beskyttet mot hatefulle ytringer
Straffelovens paragraf § 185 gir et forbud mot hatefulle ytringer, inkludert mot personer på grunn av deres seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Skeive elever på kristne privatskoler har rett til vitenskapelig basert seksualundervisning om skeiv seksualitet
Elever på kristne friskoler har krav på seksualundervisning som også tar opp skeiv seksualitet. Dette er forankret i internasjonale menneskerettigheter. Flere kompetansemål i de Norske læreplanene tematiserer skeiv seksualitet og kjønnsidentitet. Et eksempel er et kompetansemål på 7. trinn fra LK20 hvor det står at elevene skal kunne «reflektere over variasjoner i identiteter, seksuell orientering og kjønnsuttrykk og egne og andres grenser knyttet til følelser, kropp, kjønn og seksualitet og drøfte hva man kan gjøre om grenser blir brutt» (Kunnskapsdepartementet, 2019, s. 9). Privatskoleloven §2 – 3 (1) sier at elever ved private skoler har krav på «jamngod opplæring» som den man får i offentlig skole. Dermed bør private skoler også tilby tilfredsstillende seksualundervisning som inkluderer LHBTQ+ tematikk. Videre nedfeller privatskoleloven §5A-1 og 5A-2 prinsippene om barnets beste og barnets medvirkning i privatskoleloven. For skeive barn inkluderer barnets beste en seksualundervisning som er faktabasert og inkluderende for alle elever, uavhengig av seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. 


OVERSIKT OVER RETTIGHETER PÅVIRKER SKEIVE ELEVER PÅ KRISTNE PRIVATSKOLER - INTERNASJONALE KONVENSJONER
FNs konvensjon om barnets rettigheter (Barnekonvensjonen):
Artikkel 1: Gir barn religionsfrihet på selvstendig grunnlag, og også rett til ikke å tro og å slippe å leve etter andres religiøse overbevisning. 
Artikkel 2: Forbyr diskriminering på alle grunnlag, inkludert seksuell orientering.
Artikkel 3: Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i alle handlinger som berører barn. Disse rettighetene og pliktene sikrer at skeive elever på kristne konservative privatskoler har rett til et trygt og inkluderende skolemiljø, fritt for diskriminering og trakassering. Skolene har en viktig rolle i å fremme trivsel og læring for alle elever, uavhengig av deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.
Artikkel 8: Gir barn rett til egen identitet. Dette gjelder også rett til identitet som skeiv.
Artikkel 12: gir barn rett til medbestemmelse.
Artikkel 13: Barn har rett til å få informasjon som er viktig for deres helse og velvære, inkludert informasjon om seksualitet.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK)
Artikkel 2: TP 1: Foreldres rett til å sikre at deres barns undervisning er i tråd med deres egne religiøse og filosofiske overbevisninger.
Artikkel 8: Rett til respekt for privatliv og familieliv.
Artikkel 9: Retten til religionsfrihet.
Artikkel 14: Forbud mot diskriminering, inkludert på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet.


HVA KAN SKEIVE ELEVER GJØRE OM DE OPPLEVER TRAKASSERING ELLER UTRYGGHET, ELLER OM UNDERVISNINGEN FORMIDLER DISKRIMINERENDE HOLDNINGER TIL LHBTQ+ PERSONER
Skeive elever har rett til et trygt og inkluderende skolemiljø. Hvis du opplever trakassering, føler deg utrygg, eller opplever diskriminerende undervisning, er det viktig å vite at du har rettigheter og ressurser tilgjengelig for å få hjelp. Her er noen steg du kan ta: 

Dokumentere hendelsene: Skriv ned hva som har skjedd, noter dato, tid, sted og hva som ble sagt eller gjort. Dette kan være nyttig informasjon når du melder fra om trakassering eller dsikriminerende undervisning.
Si fra til en voksen på skolen: Kontakt en lærer eller rådgiver, eller informer en voksen på skolen som du stoler på, som en lærer, rådgiver eller rektor. De har plikt til å ta saken alvorlig og handle for å stoppe trakasseringen eller vurdere undervisningen.
Bruk skolens meldesystem: Mange skoler har et system for å melde fra om mobbing og trakassering. Dette kan være en anonym meldingsboks eller en digital plattform.
Involver foreldre eller foresatte: Snakk med foreldrene dine, informer foreldrene eller foresatte om hva som skjer. De kan hjelpe deg med å ta saken videre og støtte deg gjennom prosessen.
Meld fra til statsforvalteren: Saken kan meldes til statsforvalteren dersom skolen ikke tar tilstrekkelig tak i saken. Statsforvalteren har myndighet til å pålegge skolen å iverksette nødvendige tiltak for å sikre et trygt skolemiljø.
Bruk elev- lærling- og mobbeombudet: Dette ombudet kan gi råd og støtte til elever og lærlinger som opplever trakassering. De kan også hjelpe med å ta saken videre til relevante myndigheter.  Lenke til ombudet finner du ved å trykke her: Lenke til elev- læring- og mobbeombudet
Meld fra til Utdanningsdirektoratet: Hvis du ikke ønsker å ta direkte kontakt med skolen, eller hvis ingenting endrer seg etter at du har tatt opp saken, kan du melde fra til Utdanningsdirektoratet. De har et eget meldingsskjema for bekymringer om brudd på regelverket ved private skoler

HVA ER PRIVATSKOLENS PLIKTER NÅR ELEVER KLAGER PÅ FORHOLD VED SKOLEN
De ansatte på privatkolen har en aktivitetsplikt som innebærer at de skal:
Følge med: ansatte på skolen skal følge med på hvordan elevene har det.
Gripe inn: ansatte skal gripe inn umiddelbart hvis de ser eller får kjennskap til trakassering.
Undersøke: skolen skal snarest undersøke saken og finne ut hva som har skjedd.
Iverksette tiltak: skolen skal sette inn egnede tiltak for å stoppe trakasseringen og sikre et trygt skolemiljø.

VIKTIGE RESSURSER
Vi i Skeivt kristent nettverk vil gjerne være til støtte dersom du har behov for råd eller veiledning.
Ung.no: En offentlig informasjonskanal for ungdom som gir råd om rettigheter og muligheter.
Barneombudet: En uavhengig instans som jobber for barns rettigheter og kan gi råd og veiledning.
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO): Likestillings- og diskrimineringsombudet er til for å fremme likestilling og bekjempe diskriminering på grunnlag av kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, fagforeningsmedlemskap og politisk syn. Ombudet er faglig uavhengig. Ombudet er organisert under Kultur- og likestillingsdepartementet, men kan ikke instrueres av myndighetene. Mandatet deres er regulert i diskrimineringsombudsloven. 

Ingen skal måtte tåle trakassering eller føle seg utrygg på skolen. Det er viktig å si fra og søke hjelp. Du har rett til å bli behandlet med respekt og verdighet, og det finnes ressurser og instanser som kan støtte deg gjennom prosessen.

 

Powered by Cornerstone