Under lanseringen av rapporten på Pride House i Oslo, inviterte Buf-dir SKN til å delta i en panelsamtale, og generalsekretær Solveig Gjesdal deltok.
Minoritetsstress kan være et nyttig begrep å kjenne til for både skeive og støttespillere. Heldigvis er det mange og stadig flere skeive som har gode opplevelser i møte med både familie og menigheter, men også mange har negative erfaringer på bakgrunn av egen identitet eller av å stå for et inkluderende syn på skeive. Da kan man oppleve at kroppen reagerer på å være minorisert i møte med f.eks miljøer og menigheter.
Minoritetsstress refererer til det økte stressnivået som minoriteter opplever i møte med majoritetens negative holdninger. Ilan Meyer står bak minoritetsstressmodellen, som forenklet hevder at negative opplevelser kan føre til økt stress. Dette stresset kan igjen føre til en forventning om avvisning på grunn av ens identitet, noe som kan resultere i internalisering av negative oppfatninger – i form av for eksempel internalisert transfobi eller homofobi.
Et eksempel på minoritetsstress er å være på vakt – når kommer det en negativ reaksjon på min identitet? En del kan nok kjenne seg igjen i å tilpasse seg for å være minst mulig til bry eller sørge for å unngå ubehagelige situasjoner. Noen kan kanskje bli opptatt av å oppføre seg "ordentlig", eller bli redd når andre skeive ikke tilpasser seg på samme måte som en selv. For eksempel kan man tenke: «Jeg har utsatt mine nære eller menigheten for så mye allerede ved å være skeiv, at nå må jeg skape minst mulig konflikt på andre områder»
De av oss som er skeive og kristne kan oppleve minoritetsstress både i møte med vårt kristne miljø eller familie, og stress i møte med det skeive miljøet. På begge arenaer kan man oppleve å være redd for- eller å måtte stå til ansvar for andres fordommer. For de av oss som i tillegg til å være skeiv og kristen er minorisert på flere måter, vil dette også spille inn på vår opplevelse av minoritetsstress.
Rapporten gir eksempler på ulike måter å mestre minoritetsstress på, som å søke støttende fellesskap og å være med og bidra til bevisstgjøring og endring.
Det er lett å tenke at det er oss selv det er noe galt med, når ansvaret egentlig skal ligge hos de strukturene som skaper negative erfaringer. Kanskje kan kunnskap om minoritetsstress være en hjelp til å plassere ansvaret utenfor seg selv, og en hjelp til å identifisere og gi språk til noe mange opplever. Vi må jobbe for et samfunn og et kristennorge der det ikke er minoriserte som bærer byrden av at majoriteten ikke forstår.
Rapporten vil være nyttig å lese spesielt for de som er i møte med minoriserte i sin arbeidshverdag og for aktive og ledere i kristne miljøer. Den gir en grundig oversikt over eksisterende forskning, innsikt i innenifraperspektiver, og er en god hjelp til å forstå mer og oppdage egne blindsoner.
Les mer:
Rapporten Erfaringer med minoritetsstress:: https://www.bufdir.no/aktuelt/ny-rapport-erfaringer-med-minoritetsstress
Om minoritetsstress på våre nettsider: https://skeivtkristentnettverk.no/informasjon/livskvalitet