Ett år etter

I dag er det akkurat ett år siden Norge våknet til grufulle nyheter fra Oslo. Akkurat ett år siden sommernatta hvor skeive var målet for et terrorangrep på norsk jord – hvor to personer ble drept og 23 skadet. Dagen som markant skulle komme til å prege oss alle, og noen av oss i særdeles stor grad.

Mange fra SKN var samla i hovedstaden for å markere Pride, og vi hadde for første gang egen stand i Pride Park. Det begynte så fantastisk med liv og røre, masse glade mennesker, gode samtaler og verdifullt fellesskap i Spikersuppa. To dager senere, fredag ettermiddag den 24. juni, deltok vi på Regnbuemessen i Oslo Domkirke, før vi møttes til en sosial happening på Håndslag etterpå. Senere på kvelden dro noen av oss videre til London Pub, og også der var det fullt av glade mennesker som koste seg både innenfor og utenfor i sommernatta. Noen av oss syntes det var i overkant tett av folk og dro hjem, mens en håndfull av «våre» ble værende.

En drøy time etter at klokka tippa midnatt smalt det.

Det har vært et krevende år for flere av oss. Et år for mange følelser, mange tanker, mange reaksjoner. For noen er de kanskje velkjente, for andre er de nye. Frykt. Sinne. Fortvilelse. Engasjement. Maktesløshet. Utrygghet. Angst. Sårbarhet. Mismot. Hat.

Vi preges og reagerer på ulikt vis. Det skal det være rom for.

Det er vanskelig å finne de rette ordene på en dag som dette. Våre tanker går til de som ble direkte berørt. De som mistet sine kjære. De som ble skadet. De som løp for livet. De som kjenner at tilværelsen deres har et «før og etter 25. juni».

Vi vil fortsette å kjempe for skeives rett til å få leve trygge og gode liv. Liv uten frykt. Liv uten hat. Liv uten diskriminering. Vi vil ikke gi etter. Vi KAN ikke gi etter. En kjent fyr vi ønsker å lære av sa nemlig dette: «Hver gang dere ikke hjalp eller gjorde noe av dette mot en av de minste av Mine søsken, var det Meg dere nektet å hjelpe.»

En nynorsk oversettelse av teksten til Mikael Wiehes sang «En sång til modet» blir ordene som får avslutte dette innlegget (klikk på bildet for hele teksten). Når det er vanskelig å formulere noe klokt, så er det godt at det finnes andre man kan låne fra.

 

Ta vare på hverandre.

 

Ein song til motet

Mikael Wiehe

Her er ein song til motet
Det er ein enkel song
til dei som trur, i natta svart
at dagen gryr ein gong
Her er ein song til motet
ein enkel melodi
Eg syng, og tenner lys og håp
Det er det meining i

Her er ein song til motet
til glede, håp og skratt
Til dei som veit, der hatet rår
at kjærleiken kjem att
Til alle som slår seg saman
Til alle som stiller krav
Til alle som veit om vanskane
men ikkje bøyer av

Her er ein song til motet
hos dei som vågar sjå
og ikkje snur seg stumme vekk
men seier klårt ifrå
Til alle som byggjer bruer
og slepper andre til
Til dei som synest alle må
få leve slik dei vil

Her er ein song til alle
som nektar å gje opp
men kjempar mot dei kreftene
som står og seier «STOPP!»
Til alle som ber ein draum om

– og vil – ei betre verd
og veit dei aldri må gi tapt
skal det bli betre her

Her er ein song til motet
han kjem frå hjartet mitt
Eg vonar desse enkle ord
når fram til hjartet ditt
Så vakta han vel, og bruk han
ja, nynn på han iblant
Då veks han fritt og sprer seg i
vårt store, vakre land

Powered by Cornerstone